رژیم فستینگ و روزه داری

رژیم فستینگ و روزه گرفتن در ماه رمضان

ماه رمضان یکی از ماه های مهم در تقویم اسالمی است که در طول آن، مسلمانان در سراسر جهان روزه میگیرند. همچنین، رژیم فستینگ یک روش معمول تغذیه ا ی است که در آن، فرد برای مدت زمان معینی از خوردن و مصرف غذا منع میشود. این مقاله به مقایسه رژیم فستینگ با روزه گرفتن در ماه رمضان و نکاتی که برای رعایت سلامتی در این دو روش تغذیه ای باید در نظر گرفته شوند،میپردازد.

رژیم فستینگ چیست؟

رژیم فستینگ به عنوان یک روش تغذیه ای جدید، در دهه های اخیر به شهرت زیادی دست یافته است. در این رژیم، فرد به طور معمول برای مدت زمان معینی از روز، مثلا 12 تا 24 ساعت، از مصرف غذا و مایعات خودداری میکند. این روش میتواند به کاهش وزن،بهبود سالمتی قلبی، کاهش التهابات و بهبود عملکرد مغز کمک کند.رژیم روزه داری یک سبک غذایی است که طی یک برنامه منظم بین خوردن و نخوردنِ غذا جابه جا میشود. تحقیقات نشان میدهد این رژیم راهی مفید برای کنترل وزن، پیشگیری یا حتی معکوس کردن برخی از انواع بیماریها است.
این رژیم به شما نمیگوید چه غذایی بخورید بلکه به شما می گوید کی غذا بخورید و این یکی از تفاوتهای اساسی آن با دیگر انواع رژیم های لاغری است.

روزه گرفتن در ماه رمضان

در ماه رمضان، مسلمانان به مدت یک ماه از طلوع تا غروب خورشید روزه میگیرند. در این روزه، طی دوره های طولانی بدون خوراکی و آب در شرایط مختلف روزه گیری انجام می شود. این فرایند نه تنها از لحاظ معنوی مهم است بلکه اثرات بهداشتی نیز دارد.

مقایسه ونکات مهم

• مایعات: در رژیم فستینگ، مصرف آب بدون قند مجاز است، در حالی که در روزه گرفتن در ماه رمضان، مسلمانان از طلوع تا غروب خورشید از خوردن و آشامیدن خودداری میکنند.


• زمانبندی: در رژیم فستینگ، زمانبندی مصرف غذا و فاصله بی ن دوره های فستی نگ و مصرف غذا متفاوت است. در روزه گرفتن در ماه رمضان، روزه از طلوع تا غروب خورشید انجام می شود.


• مراقبت پزشکی: برای هر دو روش، مشورت با پزشک قبل از شروع توصیه میشود، به ویژه برای افرادی که مشکلات خاصی دارند.

انواع رژیم فستینگ کدام است؟

انواع رژیم فستینگ وجود دارد. شایعترین متدهای این نوع رژیم، روزه داری در روزهای مختلف، روزهای پیوسته با تناوب خاص در هفته و یا در طول مدت زمانی خاص است.
به طور کلی سه روش فستینگ وجود دارد:
• روزه داری در روزهای متناوب
• غذا خوردن در یک محدوده زمانی
• روزه در کل روز

فواید فستینگ چیست؟

شاید یکی از وسوسه انگیزترین مزایای این رژیم این باشد که وقتی بسیاری از رژیمهای غذایی بر این موضوع تمرکز میکنند که چه چیزی بخوریم یا نخوریم، روزه داری متناوب چنین اصراری ندارد! اما آیا این یک مزیت است یا یک ایراد؟!

 برای پاسخ به این سوال نیاز به تحقیقات بیشتری است. رژیمهای غذایی بسیار کم کالری و طولانی مدت سبب ایجاد تغییرات فیزیکی بدن، کم شدن کالری ودر نتیجه کاهش وزن می شوند. در روزه داری متناوب بدن به دریافت کالری کم و غذا خوردن عادت میکند. رژیم فستینگ روی باکتریهای خوب روده تاثیر مثبت دارد و همچنین باعث افزایش هورمون آدیپونکتین در بدن می شود که از موارد کلیدی در چربی سوزی به حساب میاید. این رژیم سبب پیشرفت بدن در آب کردن چربیها و وزن نیز خواهد شد.
دیگر فواید رژیم روزه داری متناوب شامل مواد زیر است :
• افزایش کالری سوزی بدن
• کنترل اشتها
• تثبیت سطح انرژی
• کنترل قند خون
• افزایش قابلیت بدن برای ترمیم و سم زدایی
• بهبود عملکرد مغز
• کمک به سلامت روده

رژیم لاغری فستینگ برای چه افرادی مناسب است؟

کسانی که بیماری های زمینه ای نداشته باشند و قبلا تجربه ی روزه داری داشته باشند و آسیبی به آنها نرسیده باشد میتوانند از این رژیم برای لاغری استفاده کنند.توجه داشته باشید که برای انتخاب بهترین رژیم غذایی و همچنین رژیم غذایی مناسب برای شما، بهتر است که با دکتر تغذیه مشورت کنید. در صورتیکه رژیم غذایی فستینگ برای شما مناسب نباشد، دکتر تغذیه به شما هشدار خواهد داد.

رژیم فستینگ برای زنان مناسب است؟

بعضیها میگویند رژیم روزه داری به قدری که برای مردان مفید است برای زنان مفید نیست. در برخی مطالعات حیوانی مشخص شدکه این رژیم میتواند تأثیر بدی روی باروری، حجم ماهیچه ها و وزن آنها داشته باشد. در یک مطالعه هم مشخص شد که با شروع این رژیم چرخه قاعدگی در برخی خانمها متوقف میشود.
به این دلیل بهتر است خانم ها در گرفتن این رژیم کمی محتاطتر باشند و قبل از شروع رژیم حتما با متخصص تغذیه مشورت کنند.
اگر مشکلات باروری دارید یا میخواهید باردار شوید، فعلا از گرفتن رژیم فستینگ خودداری کنید. اگر باردار هستید یا در دوران
شیردهی هستید، این الگوی غذایی احتمالا ایده بدی است.

رژیم فستینگ برای چه کسانی مناسب نیست؟

اما این رژیم غذایی برای چه کسانی مناسب نیست؟

 هر کسی نمی تواند از این رژیم غذایی استفاده کند. این رژیم برای کسانی مفید است که بیماریهای زمینه ای ندارند. یکی از بیماریهایی که برای رژیم فستینگ اصلا مناسب نیست، بیماریهای گوارشی است.
زمانیکه شما بیماری های گوارشی داشته باشید، به هیچ عنوان نباید برای مدت طوالانی گرسنه بمانید. این مسئله میتواند برای معده و روده ی شما آسیب زننده باشد.
از طرفی، کسی که رژیم فستینگ را به کار میگیرد، نباید بیماری زمینهای دیگری هم داشته باشد. بیماری های زمینه ای مانند بیماری های قلبی و عروقی و یا بیماری های دیگر، ممکن است که در این رژیم بدتر شوند. بنابراین برای اینکه آسیبی به بدن شما نرسد و دچار مشکلات جدی نشوید، باید به دکتر تغذیه مراجعه کنید. دکتر تغذیه میتواند به شما کمک کند تا بهترین رژیم غذایی را انتخاب کنید و اگر توانایی رژیم گرفتن ندارید، از روشهای دیگر مانند انواع عمل های لاغری استفاده کنید.
اگر سنگ کلیه، رفالکس معده به مری، دیابت یا سایر مشکلات پزشکی را دارید، قبل از شروع روزه متناوب(رژیم فستینگ)با پزشک صحبت کنید.

غذاهای مجاز در رژیم فستینگ

• پروتئین بدون چربی: مصرف پروتئین بدون چربی باعث میشود افراد به مدت بیشتری نسبت به مصرف سایر غذاها احساس سیری داشته باشند و به حفظ یا ساخت عضله نیز کمک میکند. پنج منبع پروتئین بدون چربی و سالم عبارتند از:سینه مرغ،ماست یونانی ساده ،لوبیا، نخود و عدس ماهی و صدف توفو و تمپه


• میوه : مانند هر رژیم غذایی دیگر، در این رژیم نیز مصرف غذاهای مقوی مهم است. میوه ها و سبزیجات به طور معمول مملو از ویتامین ها، موادمعدنی، فیتونوترینتها )مواد مغذی گیاهی( و فیبر هستند. این ویتامین ها و مواد مغذی میتوانند به کاهش سطح کلسترول، کنترل سطح قند خون و حفظ سلامت روده کمک کنند و عالاوه براین، میوه ها و سبزیجات عموما جزو موادغذایی کم کالری هستند. برخی از میوه های سالم برای مصرف در رژیم فستینگ به صورت زیر هستند: سیب زردآلو،بلوبری ،تمشک، گیلاس، هلو، گلابی ،آلو ،پرتقال ،هندوانه


• سبزیجات: سبزیجات میتوانند بخش مهمی از رژیم غذایی فستینگ باشند. تحقیقات نشان میدهند رژیم غذایی سرشار ازسبزیجات برگدار ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی، دیابت نوع ۲ ،سرطان و آلزایمر و… را کاهش دهند. برخی از سبزیجات که مصرف آن ها به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متناوب سالم مفید است کلم پیچ، اسفناج،جعفری،کلم هاکولارد آرگولا می باشند

غذاهای غیرمجاز در رژیم فستینگ

غذاهای خاصی نیز وجود دارند که مصرف آن ها در این رژیم مفید و مجاز نیست. این غذاها شامل غذاهای پرکالری و حاوی مقادیر زیادی قند، چربی و نمک هستند. آنها علاوه بر این که قدرت سیرکنندگی بالایی ندارند(مانند شیرینی ها)، حتی در برخی مواردممکن است بیشتر باعث گرسنگی شوند. علاوه براین، غذاهای پرکالری و چرب مواد مغذی کمی دارند. برای حفظ یک رژیم غذایی فستینگ سالم، لازم است از مصرف موادغذایی زیر اجتناب شود: چیپس،اسنک ،پاپ کورن، پفک ،فست فودها، ته دیگ یا ته چین چرب ،قندهای فرآوری شده همچنین باید از غذاهایی که قند اضافه دارند نیز پرهیز شود. قندی که در غذاها و نوشیدنی های فرآوری شده وجود دارد، فاقد موادمغذی بوده و حاوی کالریهای شیرین و پوچ است که مصرف آن در رژیم روزه داری تایید نمیشود. این قندها به سرعت متابولیزه شده و باعث گرسنگی میشوند. در رژیم غذایی فستینگ، باید از مصرف غذاهای قندی زیر پرهیز شود: بیسکویت ها،آبنبات،نبات و شکر ،کیک و کلوچه، خامه شیرین ،سس باربیکیو و سس کچاپ ،آب میوه های صنعتی نوشابه ها ،غلات قندی و گرانولاها و هر نوع چربی غیراشباع

معرفی نمونه رژیم فستینگ در ماه مبارک رمضان

در ایام ماه مبارک رمضان ترتی ب وعده ها به این صورت میباشد:
ساعت ۴ صبح :سحری
✓ مقداری آب
✓ یک پرتقال یا سایر میوه های تازه
✓ یک کیک نان کامل غنی از فیبر یا یک برش نان کامل با پنیر
✓ یک لیوان شیر یا یک فنجان دوغ
ساعت ۱۲ ظهر :وعده ی قبل از افطار
✓ سوپ یا سالادی با مقدار زیادی سبزیجات
✓ یک منبع پروتئینی مانند گوشت، ماهی یا نخود
✓ یک پرتقال یا میوه دیگر
✓ یک نان کامل یا مقداری از غلات
ساعت ۸ شب :افطار
✓ یک وعده غذای کامل شامل سبزیجات، منبع پروتئینی، مقداری غلات و یک منبع چربی سالم مانند روغن زیتون یا آووکادو
ساعت ۹ شب تا ۴ صبح :دوره فستینگ
✓ در این بازه زمانی، هیچ غذایی مصرف نشود. میتوانید از مایعات بدون انرژی مثل آب استفاده کنید.

✓ نکات مهم
• این یک نمونه رژیم فستینگ در ماه رمضان است و ممکن است برای همه مناسب نباشد پس لطفا قبل از استفاده از این مطلب حتما با پزشک خود مشورت کنید.
• از مصرف غذاها ی سنتی و سالمی مانند سبزیجات، میوه ها، مغزها و مواد غذایی کامل با حفظ تنوع استفاده کنید.
• مصرف مایعات بدون انرژی مانند آب را در طول دوره فستینگ افزایش دهید تا از خطر دهیدراته شدن به خاطر خشکی بدن جلوگیری کنید.
• در طول دوره فستینگ، از فعالیت ها ی سبک مانند پیاده روی یا یوگا بدون تحمیل بار سنگین استفاده کنید.

 

نتیجه گیری

رژیم فستینگ و روزه گرفتن در ماه رمضان هر دو روش هایی هستند که میتوانند به بهبود سلامتی و کاهش وزن کمک کنند. انتخاب بهترین روش برای هر فرد بستگی به وضعیت بهداشتی و فرهنگی او دارد، و مهم است که هرگز در روزه گرفتن یا رژیم فستینگ،سلامتی خود را فدای اهداف دیگر نکنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *